söndag den 18 mars

söndag den 18 mars

söndag den 18 mars

Publicerad 13 Mar 2018

Polis och tull i ökad samverkan kring stöldligor

Internationella stöldligor styrs ofta av huvudmän i sina hemländer och opererar i flera länder runt om i Europa. I Sverige och Skaraborg ligger den här typen av ligor bakom drygt hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder av till exempel båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner.

Samverkan mellan Polisen, Tullen och Kustbevakningen är en av de viktiga samverkansområden som måste stärkas ytterligare. Det blev tydligt när Cecilia Widegren (M) riksdagsledamot Skaraborg, från Norra Vånga tillika skattepolitisk talesperson med ansvar för bl a Tullverket, tillsammans med justitieutskottets ordförande Tomas Tobe, i dagarna på plats i en av Sveriges största hamnar, Värtahamn, tog del av tullpersonalens arbete tillsammans med representanter för fackförbundet Tull-Kust, bl a dess ordförande Johan Lindgren, samt gränspolisen.

Sverige blir ett paradis för internationella stöldligor där inbrottsvågor drabbar enskilda, hushåll och företag. Detta måste komma till rätta med.
– Därför vill vi öka Tullverkets befogenheter i jakten på narkotika, vapen, andra förbjudna varor, samt nu även stöldgods som Tullen allt som ofta stöter på, misstänker är stöldgods som fraktas ut ur Sverige. Men när de hittar misstänkt stöldgods får de varken beslagta god eller frihetsberöva personer i väntan på polis. Fokus idag för Tullen är att mäkta med inflödet.

Vi ser tydliga behov på att därför göra rejäl satsning på sammantaget 550 miljoner kronor på Tullverket för åren 2018-2020. Med ytterligare resurser kan myndigheten också stärka arbetet med att samverka för att bekämpa terrorism, grov organiserad brottslighet och smuggling, inte minst från stöldligor.

Det konstaterar moderaternas Tomas Tobe, justitieutskottets ordförande och Cecilia Widegren, riksdagsledamot Skaraborg tillika Skattepolitisk talesperson, efter dagen vid Värtahamnen, som är ett av de in- och utflöden av smugglat gods som stöldligor använder.