söndag den 25 februari

söndag den 25 februari

söndag den 25 februari

Publicerad 27 Jan 2018
Av: Tomas Tobé

Tobé: Det är hög tid för en ny kriminalpolitik

Gängkriminaliteten breder ut sig och det framstår allt mer som om regeringen har tappat kontrollen över utvecklingen. Det är hög tid för en ny kriminalpolitik som tar tillbaka kontrollen, skriver Tomas Tobé 

Skjutningar, attacker mot polisen, detonerade handgranater och oskyldiga som drabbas tillhör det grövsta våldet som nu når rekordnivåer. Då duger det inte att, som denna regering, ständigt skylla ifrån sig på den regering som lämnade Rosenbad för snart fyra år sen. Utvecklingen måste vändas.

För att göra det krävs i första hand fler poliser. Men utvecklingen är en annan i dag. Antalet poliser per invånare är under den nuvarande regeringen det lägsta på tio år. I fjol valde över 900 poliser att lämna yrket och på polishögskolorna står många stolar tomma. Nu krävs en riktad lönesatsning för att höja polislönerna och återigen göra polisyrket attraktivt.

Men det handlar också om polisens befogenheter. När så få brott kopplat till gängkriminaliteten klaras upp krävs förändring. Polisen måste ges fler förutsättningar för att kunna utföra sitt uppdrag. Att ingripa mot och utreda brott.

Därför driver Moderaterna regeringen framför oss i riksdagen för att polisen ska få större möjligheter att bedriva – och slippa kravet på att ansöka om tillstånd för –  kameraövervakning i särskilt brottsutsatta områden. Tyvärr dröjer regeringen och drar förslaget om avskaffad tillståndsplikt i långbänk. Moderaterna, å andra sidan, vill se förslaget på plats redan i vår.

Slutligen handlar det om att skärpa straffen. Den som begår allvarliga brott måste inte bara bort från gatan utan också mötas av ett straff som speglar brottens allvar. Så är inte fallet i dag.

Moderaterna vill införa en särskild gängbestämmelse som skulle innebära fördubblade straff för gängkriminella. Vi vill också avskaffa dagens form av så kallade mängd- och ungdomsrabatter, för att inga brott ska ursäktas. Vidare behöver vi få plats fler åtgärder i form av zonförbud och vistelseförbud – det ska helt enkelt bli svårare att vara kriminell.

Det är hög tid för en ny kriminalpolitik som tar tillbaka den kontroll som den nuvarande regeringen låtit gå förlorad. Moderaterna vill se en ny kriminalpolitik komma på plats redan i höst med en ny regering. En kriminalpolitik som låter den grova kriminaliteten mötas av en polis som inte backar och straff som inte ursäktar.

Tomas Tobé

Justitieutskottets ordförande

Rättspolitisk talesperson (M)

Av: Tomas Tobé