onsdag den 20 mars

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

onsdag den 20 mars

Publicerad 10 Apr 2018

Alliansens nya besked: Inför två-årig yrkesskola på gymnasiet

På Sjödalsgymnasiet i Huddinge samlades Alliansens partiledare idag för att dels göra studiebesök på frisör- och VVS-utbildningen, dels presentera Alliansens gemensamma förslag om ”Utbildning till arbete” och införandet av en två-årig yrkesskola.

Ulf Kristersson (M) inledde den efterföljande pressträffen och tog upp de två viktigaste siffrorna att ha med sig när man försöker förstå de problem svensk skola har och som gör att det krävs nya förslag för att komma tillrätta med problemet.

”17,5 procent som lämnar nian idag gör det utan behörighet till gymnasiet. Det medför dramatiska risker att misslyckas senare i livet på alla möjliga områden.” Han fortsätter:

”Den andra siffran är 35 procent. 35 procent av alla dem som går in i någon slags gymnasieutbildning kommer inte ur den med betyg. Det är denna grundläggande problembild som vi vill göra något åt.”

Gymnasium för alla

Jan Björklund (L) tog upp historien och reformer som Göran Persson införde. ”Det som skulle bli ett gymnasium för alla som Göran Persson uttryckte det, blev ett gymnasium där en tredjedel slås ut varje år. Detta är skolsegregationen. Det viktigaste nya förslaget (som Alliansen presenterar idag, red:s anmärkning) är en två-årig yrkesskola inom ramen för gymnasieutbildningen”.

Behörighetskraven för att antas till denna ska vara att man fullgjort grundskolan. Utbildningen vänder sig framför allt till ungdomar mellan 16 och 21 år som inte har behörighet till nationellt program samt till nyanlända. Detta skiljer sig jämfört med Komvux och andra vuxenutbildningar som riktar sig till människor över 20 års ålder. För att hög kvalitet ska kunna upprätthållas på den 2-åriga yrkesskolan bör elevens förmåga att fullfölja programmet prövas.

”Alla ungdomar vill inte bli akademiker, alla har inte förmågan att bli akademiker. Samhället fungerar inte heller om alla är akademiker, det måste finnas yrkesutbildningar”, säger Jan Björklund.

”Företag ligger bakom jobben”

Annie Lööf (C) fortsätter och säger att ”skolan får inte bli en återvändsgränd, utan skolan ska bli starten till vidare studier eller jobb. Vi måste korta vägen till jobb. Ska vi hålla ihop samhället måste det finns en skola som leder till jobb. Det krävs att man uppvärderar yrkeskunskap. Det krävs också att man ser att det är företagen som ligger bakom jobben, de måste ha en mer aktiv part i hur utbildningar utformas. Skolan måste rusta elever till arbete.”

Alliansen vill också öka antalet yrkescollege samt införa fler lärlingsutbildningar, något som den tidigare Alliansregeringen införde.

”Vi tror att ett Sverige som kan stå starkt, stadigt och tryggt inte enbart kan byggas med fler högskolepoäng utan kräver skickligt yrkeskunnande”, säger Ebba Busch Thor (KD).

Läs hela rapporten här. 

Se presskonferensen i sin helhet från tidigare idag här. 

 

Reformer för ”Utbildning till arbete”:
  1. Inrätta 2-årig yrkesskola.
  2. Stärk gymnasiets introduktionsprogram.
  3. Alla gymnasieprogram ska kunna erbjuda högskolebehörighet.
  4. Öka antalet yrkescollege.
  5. Fler lärlingsutbildningar.
  6. Utveckla studie- och yrkesvägledningen.