onsdag den 20 mars

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

onsdag den 20 mars

Fotograf: Oliver Rykatkin

Publicerad 07 Apr 2018
Av: Benjamin Dousa

Dousa: Högskoleprovet – ett minne blott med socialdemokraterna

Nästa lördag är det dags för tusentals unga att sätta sig under flera timmar och skriva prov för att ge sig själva möjligheten att studera vidare. Men Socialdemokraterna ställer sig positiva till att kraftigt begränsa högskoleprovet – då raderas möjligheten att komma in på sin drömutbildning för tusentals unga.

Socialdemokraterna vill sätta en 19-årsgräns för att skriva provet, förkorta giltighetstiden och begränsa provet till endast tre gånger på tre år. Det föreslås i den statliga utredning som Socialdemokraterna står bakom. Detta skapar högre trösklar för dem som har haft det tufft under gymnasietiden att studera vidare. De som har det svårast blir mest drabbade.

Alla unga som har det svårt hemma, lider av psykisk ohälsa eller fått orättvisa betyg har redan genomlidit nog med motgångar. Men nu vill Socialdemokraterna ytterligare missgynna dem som har det tufft genom att begränsa möjligheterna till högre studier.

Övning ger färdighet. För oss i Moderata Ungdomsförbundet är det en självklarhet att man ska få träna till Högskoleprovet så många gånger man vill. Med Socialdemokraternas förslag får man bara skriva det en gång innan det är dags att söka utbildning. Det är orättvist och ger elever dåliga förutsättningar. Tänk om man har en dålig dag? Vad som behövs är fler vägar in till högre studier.

Högskoleprovet är inte perfekt i sin nuvarande form. Vi i Moderata Ungdomsförbundet vill att provet utvecklas och inte avvecklas. Exempelvis skulle provet kunna innehålla ämnesspecifika delar. Den som vill bli ekonom svarar på en ekonomidel medan den som vill bli jurist svarar på vissa juridiska frågor. På det viset kan Högskoleprovet i större utsträckning signalera om blivande universitetsstudenter klarar av studierna i framtiden.

Socialdemokraterna vill göra det svårare att studera vidare, särskilt för dem som har det tuffast. Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa förslaget. Stefan Löfven ska inte tillåtas krossa framtidsdrömmar för många unga. Lycka till på lördag, men ta inte Högskoleprovet för givet!

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Av: Benjamin Dousa