måndag den 9 december

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 9 december

måndag den 9 december

Publicerad 24 Sep 2019

M: Inrätta en global fond mot skogsbränder

Moderaterna uppmanar nu regeringen att föreslå inrättandet av en global fond mot skogsbränder, på FN:s klimatkonferens i december. Skogsbränderna är ett globalt problem som kräver globala lösningar – därför vill partiet se en global fond som möjliggör mer samarbete kring att både förebygga och släcka skogsbränder.

Under sommaren har det rapporterats om skogsbränder världen över. I Amazonas har Brasiliens rymdforskningsinstitut registrerat över 72 000 skogsbränder i år, det är den högsta siffran sedan mätningarna startade. Men det är inte bara i Amazonas det har brunnit, utan på flera håll i världen. Denna sommar har det också varit historiskt många skogsbränder i Arktis, med bränder på både Grönland och i Sibirien.

– Skogsbränderna påverkar klimatet. Utsläppen från skogsbränderna i Sibirien under en månad motsvarade utsläppen i Sverige under ett helt år, berättar Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna.

Debatten om skogsbränderna har på senare tid framförallt handlat om Amazonas. Sveriges klimatminister Isabella Lövin har varit ute och kritiserat Brasiliens president Jair Bolsonaro för sitt påstående om att det skulle ha varit miljöorganisationer som har anlagt skogsbränderna.

– Kritiken mot Bolsonaros uttalande är fullt rimlig, men för att på allvar stoppa skogsbränderna krävs mer än markeringar i sociala medier, säger LouiseMeijer och fortsätter:

– Det krävs stora resurser för att bekämpa skogsbränder. Genom ökat samarbete kan skogsbränder förebyggas i högre utsträckning och släckningsarbetet kan underlättas. Därför föreslår Moderaterna att en internationell fond mot skogsbränder ska inrättas i FN:s regi och att Sverige ska avsätta pengar ur biståndsbudgeten till denna fond.

Louise Meijer menar att Sverige ska vara ett föredöme i den internationella klimatpolitiken. Hon menar att Sverige blir ett föredöme genom att agera konstruktivt och lägga fram effektiva förslag som på allvar bekämpar koldioxidutsläppen, och gör skillnad såväl i Sverige som i resten av världen. Men då krävs det också att Sverige inte sysslar med symbolpolitik och klimatposerande, påpekar hon.

– Globala problem kräver globala lösningar. Moderaterna uppmanar regeringen att föreslå inrättandet av en internationell fond mot skogsbränder, på FN:s klimatkonferens i Chile i december.