måndag den 27 maj

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 27 maj

Publicerad 30 Maj 2018

Moderaterna besökte Norrmalmspolisen – förändrad brottslighet i Stockholm City

Moderaterna i riksdagens socialförsäkringsutskott besökte förra onsdagen (23.5) Norrmalmspolisen tillsammans med våra vänner i Alliansen för att bekanta sig med polisens arbete. Norrmalmspolisen är Sveriges största utryckningsenhet och omfattar områdena Norrmalm, Kungsholmen och Vasastan. I Norrmalmspolisens ansvarsområde ligger Sergels Torg som ofta beskrivs som hjärtat av Stockholm. Förutom att ligga i det absoluta centrum av huvudstaden är Sergels Torg även sedan 50 år tillbaka i tiden centrum för svensk narkotikahandel. Därför inleddes besöket med en genomgång på plats på Sergels Torg.

Enligt polisen har det skett en förändring de senaste åren på Sergels Torg. Sergels Torg och Klarakvarteret är områden där både mycket narkotika köps, säljs och göms. Särskilt Klara kyrkogård pekades ut som ett område där många bedriver narkotikahandel. Det tidigare klientelet har fått sällskap och ersätts till viss del av en ny grupp människor bestående av gatubarnen från Nordafrika och av ensamkommande. Många i denna grupp är ofta själv brottsoffer och brottsutövare samtidigt och i många fall därför enkla att rekrytera till kriminella nätverk. Många i denna grupp saknar tillstånd för att vistas i Sverige och det finns fall där personer använt sig av dubbla identiteter. Det förekommer även mycket prostitution och brottslighet för att finansiera sitt egna missbruk.

Mötet fortsatte sedan på Polishuset på Kungsholmen där bland annat inre utlänningskontroll diskuterades. Enligt Norrmalmspolisen så har polisen i många fall inte tid eller möjlighet att agera emot personer som saknar uppehållstillstånd. Detta beror dels på att många av gärningsmännen som de griper har ID-handlingar som visar på att de är minderåriga, trots att det till synes är uppenbart myndiga. Detta gör att förfarandet blir mycket tidskrävande och i slutändan inte värt tiden. Poliserna från Norrmalm beskrev också problemet med antalet förvarsplatser. Det saknas idag tillräckligt många förvarsplatser för att kunna ta in personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Besöket var mycket intressant och lärorikt och förstärker ytterligare bilden av att Moderaterna tillsammans med Alliansen har mycket att reda ut vid en eventuell valseger. Moderaterna har sedan tidigare föreslagit ökade resurser till polisen och 10 000 fler poliser till 2024. Vi vill även öka antalet förvarsplatser med totalt 250 platser. Utöver satsningar på fler förvarsplatser vill Moderaterna skärpa regelverket för förvar och se en påtaglig ökning av antalet verkställda utvisningar och inre utlänningskontroller i syfte att förstärka återvändandet av personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

På besöket från Moderaterna deltog riksdagsledamöterna Johan Forssell, Mikael Cederbratt, Lars-Arne Staxäng, Tina Ghasemi och Maria Abrahamsson.