måndag den 27 maj

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 27 maj

Publicerad 18 Feb 2019
Av: Fredrik Ahlstedt

Moderaterna i Uppsala sätter tryggheten främst

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och växer för varje dag som går. Likt Sverige i stort finns dock en rad utmaningar och problem som Uppsalas nya styre måste ta tag i. En mandatperiod av vänsterstyre har satt sina spår och nu går vi in i en ny mandatperiod där Uppsala leds av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna i kraftig minoritet. Tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet utgör Moderaterna opposition i Uppsala-Alliansen. 

Moderaternas kanske viktigaste vallöfte i kommunen var att sätta tryggheten främst. Upsala Nya Tidning har nyligen haft en serie reportage om den nya dystra, stadsbilden i Uppsala och tjejer i gymnasieålder som inte vågar vistas i centrum ens på dagtid. En ung tjej beskriver att om hon ändå måste åka in tar hon på sig springskor för att alltid kunna springa ifrån en obehaglig situation. Senast hon var i centrum blev hon omringad av ett killgäng som tog på hennes armar och ben.  

Nya siffror från BRÅ:s nationella trygghetsundersökning visar att fyra av tio länsbor är mycket oroade över brottsligheten. En annan undersökning, från Region Uppsala, visade att andelen gymnasietjejer som kände sig trygga i centrala staden störtdök från 45 procent år 2013 till 19 procent 2017. 

Antalet kommunala ordningsvakter och området de får patrullera i har ökat under de senaste åren och många uppger att ordningsvakterna skänker en känsla av trygghet. I Uppsala finns Sveriges största LOV 3-område vilket möjliggör en större flexibilitet för ordningsvakterna att faktiskt vistas där det behövs, även utanför den absoluta centrumpunkten. Kommunen har också beviljat tillstånd för flertalet trygghetskameror på särskilt brottsutsatta platser. Dessa måste nu komma upp snabbare och bli fler. Det tog det förra styret med (S) i spetsen nio månader att få upp trygghetskameror på resecentrum. Det är orimligt. 

Samtidigt måste vi bli bättre på att möta problemen i dess kärna långt innan de kommer till uttryck i kriminalitet. Hög ogiltig frånvaro i skolan är exempelvis ofta en varningsklocka om att något inte står rätt till. Här måste orosanmälningar tas på allvar och leda till ett agerande hos socialtjänsten. Vi har även drivit igenom att det nu ska införas en 24h-garanti för samtal mellan vårdnadshavare och socialtjänst när unga begår brott. På så sätt markerar vi direkt mot kriminalitet. 

God arbetsmiljö kräver ordning och reda i skolan och vi föreslår därför också nolltolerans mot ej godkänd frånvaro. Även avhopp på gymnasiet är viktigt att jobba lokalt med att minimera. Både för att det kan betyda att ett annat liv helt plötsligt blivit intressant men också för att kommunen generellt behöver jobba med de sjunkande skolresultaten. 

I Uppsala finns ett av de av polisen utpekade särskilt utsatta områdena. Uppsala har också varit duktiga på att ta emot många ensamkommande men dessvärre inte varit lika bra på att integrera dessa. Många befinner sig långt från jobb och fast i ett bidragsberoende. Det kräver en politik som både sänker trösklar in på arbetsmarknaden, och som ställer höga krav på egna ansträngningar. Det behövs bland annat ökade insatser för att fler snabbt ska lära sig svenska. 

Trots en kanske dyster rapportering de senaste veckorna är Uppsala en stad med stor potential. Stadskärnan växer så det knakar och ges förutsättningarna beräknas Uppsala växa med 50% till 2050. Inom ramen för det så kallade Uppsalapaketet ska förutsättningarna ges genom 33 000 nya bostäder och 60 – 70 000 arbetsplatser fram till 2050. Det innefattar exploatering av både befintliga stadsdelar och helt nya. Paketet inkluderar också åtaganden från staten med utbyggnad av järnvägen till Stockholm till fyra spår, och regionen med en kapacitetsstark kollektivtrafik. 

Den här mandatperioden ser vi det som vår plikt mot Uppsalaborna att vara en kraftig och tydlig opposition. Uppsala, otryggheten och de sjunkande skolresultaten kan inte vänta. Det ska inte ta nio månader att få trygghetskameror på plats. De måste upp nu, om jag så måste skruva upp dem själv. 

Fredrik Ahlstedt (M)

Kommunalråd Uppsala kommun

Av: Fredrik Ahlstedt