måndag den 27 maj

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 27 maj

Publicerad 09 Jun 2018

Moderaterna sänker skatten för pensionärerna

I samband med sitt sommartal i Strängnäs presenterade Ulf Kristersson reformer för sänkt skatt på pensioner. Moderaterna föreslår att sänka skatten med sammantaget 15,5 miljarder kronor för landets pensionärer. Det innebär att det med Moderaternas politik inte skulle finnas någon skatteskillnad mellan lön och pension.

Moderaterna är ett parti för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Ska vi få fler jobb, bättre integration och fler framgångsrika svenska företag måste det löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, att utbilda sig och att ta ansvar. Men det måste också löna sig att ha arbetat. Moderaterna sänker därför skatten för pensionärerna med 15,5 miljarder kronor.

”Många pensionärer får inte ekonomin att gå ihop. Därför är det bra att det finns en politisk överenskommelse om att förstärka grundskyddet i pensionssystemet. Problemet är bara att skillnaden i pension då minskar rejält mellan de som har jobbat hela livet och de som inte har jobbat alls. Det stärker inte arbetslinjen och därför behöver vi göra mer för pensionärerna”, sade Ulf Kristersson.

Moderaterna har tidigare lovat sänkt skatt för pensionärer med 8,5 miljarder kronor. Med detta besked lovar Moderaterna att sänka skatten ytterligare med 4,4 miljarder kronor. Det ger en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden för den som har en pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor per månad. När båda dessa skattesänkningar är genomförda kommer det inte finnas någon skillnad i skatt mellan arbete och pension, förutom att en som arbetar efter 64 års ålder får ännu lägre skatt. På så vi stärks både arbetslinjen och pensionssystemet.

Totalt vill Moderaterna sänka skatten för äldre med 7 miljarder kronor mer än regeringen: 4,4 miljarder kronor på pension och 2,6 miljarder kronor för dem över 64 år som arbetar. Framförallt gynnas pensionärer med lägre inkomster.

”Pensionärer som har jobbat, men har låg pension, får inte någon sänkt skatt alls med regeringens förslag. Vi tar därför ett steg till. Vårt förslag innebär att de med låga inkomstpensioner får runt 2500 kronor mer per år kvar i pension. Sammantaget sänker vi därmed skatten för pensionärer med närmare 13 miljarder kronor”, fortsatte Ulf Kristersson.

Sammantaget rör det sig om 15,5 miljarder kronor i skattesänkningar för pensionärer och erfarna medarbetare som fortsätter arbeta. För den som har en månatlig pension på 13 000-17 000 kronor innebär Moderaternas förslag en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden.

”Med våra skattesänkningar för pensionärer kommer det inte längre finnas någon skatteskillnad mellan lön och pension, utan det kommer alltid löna sig att jobba, att vilja jobba och att ha jobbat. Det är rätt och det är rättvist”, avslutade Ulf Kristersson.

Moderat pensionspolitik på dina fem fingrar

  • Stärkt grundskydd för de pensionärer som har det sämst ställt
  • Det ska löna sig att ha jobbat
  • Det ska löna sig att jobba högre upp i åldrarna
  • Ingen skillnad i beskattning mellan pension och lön
  • Pensions- och skattesystemet ska upplevas som legitimt