måndag den 16 december

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 16 december

måndag den 16 december

Publicerad 27 Maj 2019

Moderaterna tog revansch i Europavalet 2019

Moderaterna är nu Sveriges andra största parti i Europaparlamentet. Valresultatet innebär en uppgång på 3 procentenheter för Moderaterna, jämfört med förra Europavalet. Medborgaren träffade Tomas Tobé, toppkandidat för Moderaterna i EU-valet, för att höra hans reflektioner om valframgången.

Moderaterna fick 16,8 procents väljarstöd i den preliminära rösträkningen från EP-valet. Det är en stor ökning jämfört med Europavalet 2014, då partiet fick 13,7 procent. Tomas Tobé, som toppade partiets lista i EU-valet, har känt medvind i valrörelsen och är nöjd med att Moderaterna har försökt få debatten att handla om sakfrågor och inte andra partier.

– När vi började den här valrörelsen, så var det många där ute som dömde ut oss. De sa att vi inte hade någon chans att komma igen i Europavalet. De hade fel. Vi tog revansch – och man kan med rätta beskriva Europavalet 2019 som ett revanschval för Moderaterna, säger Tomas Tobé

– Moderaterna har återtagit positionen som det näst största svenska partiet i Europaparlamentet. Vi får nu fyra Moderater i Bryssel som ska säkerställa att vi ska göra Sverige och Europa tryggare, att vi får mer av förnybart mer av och kärnkraft samt att vi får en ordnad invandringspolitik säger Tomas Tobé och tillägger:

– Vi är också det enda partiet som alltid kommer att stå upp för frihandel, marknadsekonomi, företagsamhet och frihet. Det är genom tillväxt och handel vi kan skapa välstånd i Europa, inte genom omfördelning av bidrag mellan medlemsländer.

Dörrknackning och affischering – viktiga inslag i valrörelsen

Under hela våren har Tomas Tobé, och de andra toppkandidaterna i EU-valet, rest land och rike runt för att prata om Moderaternas sakfrågor i EU-valet. Men han är mycket tydlig med att det inte hade gått utan alla kampanjinsatser från medlemmar runt om i landet.

–  Det är många som gjort enorma insatser i den här valrörelsen. Men jag vill särskilt rikta mig till alla medlemmar i Moderaterna. Ni har knackat dörr, ni har affischerat och ni har med stort engagemang deltagit i skoldebatter över hela landet. Jag kan inte nog tacka er för era insatser i den här valrörelsen, avslutar Tomas Tobé.