onsdag den 20 mars

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

onsdag den 20 mars

Publicerad 13 Apr 2018

Moderaterna vill se nationellt tiggeriförbud

När finansminister Magdalena Andersson (S) nyligen uppmanade oss att inte ge pengar till tiggare eftersom det riskerar att bidra till människohandel speglar det en cynisk och ansvarslös hållning till denna svåra och komplexa fråga, menar partisekreterare Gunnar Strömmer (M) i en debattartikel i Expressen.

Socialdemokraterna vill inte lagstifta mot tiggeri och vill därmed alltså tillåta det, men vill samtidigt att vi inte ska ge. Det är dubbla budskap. ”Så agerar inte politiker som är beredda att ta ansvar för de svåra frågorna i vårt samhälle”, skriver Gunnar Strömmer.

Han fortsätter: ”För det första låser det in människor i en typ av försörjning som vi som välfärdsland för länge sedan lämnat bakom oss. För det andra leder det till att redan utsatta människor utnyttjas för någon annans vinning”.

Från polisens sida görs också bedömningar att flera grupperingar som tigger i Sverige styrs av aktörer som är kriminella.

”Mot bakgrund av det vi i dag vet om tiggeriet och de problem det för med sig har Moderaterna landat i att ett nationellt tiggeriförbud bör införas. Vi är medvetna om att det inte kommer åt bakomliggande orsaker som fattigdom och diskriminering i tiggarnas hemländer – dessa problem måste kommas åt med andra medel. Men vi kan inte acceptera den rådande ordningen; ett system som medger att man bygger sin försörjning på att tigga och där redan utsatta människor utnyttjas och far illa”, avslutar Gunnar Strömmer debattartikeln i Expressen.