tisdag den 19 november

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

tisdag den 19 november

tisdag den 19 november

Publicerad 15 Maj 2019

Tobé: Så kan vi stoppa hatpredikanter från att resa in i EU

Moderaterna vill att personer, som befaras, kunna sprida hat och hot i extremistmiljöer ska sättas upp på en gemensam spärrlista i EU. På så sätt kan medlemsländerna neka kända hatpredikanter från att resa in i EU – exempelvis personer som vill resa in i EU i syfte att uppmana till terrorism. 

I dag använder sig Schengenländerna av ett gemensamt datasystem – Schengen information system (SIS). Datasystemet är ett hjälpmedel när det gäller spaning och efterlysning, men används också som underlag när medlemsländerna prövar en persons rätt till asyl.

I databasen, SIS, finns också en spärrlista. Ett land inom Schengensamarbetet kan lägga in uppgifter i SIS om en person, som av en domstol eller myndighet i landet, nekats inresa i landet.

Moderaterna föreslår nu att personer som kan befaras begå, även lindrigare brott, i ett Schengenland ska kunna sättas upp på spärrlistan. En sådan förändring ska göras med en tydlig motivering att det ska bli enklare att sätta upp extremister som uppviglar till mycket grova brott. Exempelvis hatpredikanter som uppviglar till terrorism.

– Vi vill sätta stopp för hatpredikanters möjlighet att kunna resa in i Europa, sprida sin extremism som är en grogrund för terrorismen. Om vi ska kunna öka tryggheten i Sverige och Europa, då kan vi inte ha hatpredikanter som underblåser extremism, säger Tomas Tobé.