måndag den 27 maj

Medborgaren

Medborgaren gavs ut för första gången år 1920, som månadsblad för Allmäna valmansförbundet. Det gör den till en av landets äldsta partitidningar.
Idag är Medborgaren Moderata samlingspartiets partitidning.

måndag den 27 maj

Publicerad 31 Maj 2018

Ulf Kristerssons Sverige 2028

Hur ska Sverige se ut om 10 år? Vad vill partiledarna välja bort? Hur ser de ideologiska skillnaderna ut? Alla partiledare får göra sina tal till nationen i SVT:s satsning ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” och berätta om hur de vill att Sverige ska se ut i framtiden. För ett par dagar sedan var det Ulf Kristerssons tur att berätta om sin vision.

Han tog avstamp i sin egen familjs historia och berättade hur hans mamma var den första i familjen som någonsin tog studenten och därefter läste på universitetet. Hon utbildade sig till lärare. Det gav henne möjligheter som hennes föräldrar aldrig hade fått. Det var under en tid där det gick bra för landet, Sverige förändrades snabbt. Företagen gick på högvarv, exporten ökade och välståndet växte. Folk fick det bättre och framtidsoptimismen var stor.

Ulf Kristersson menar att han vill se ett Sverige där det ska vara möjligt att få det bättre, via jobb, utbildning och företagande. Där egen ansträngning spelar roll. Inte klass, inte kön, inte klan. Ett land där rättigheter, skyldigheter och möjligheter är lika för alla.

”Jag har en vision om Sverige. Där det alltid är rätt att anstränga sig. I skolan, på jobbet, i livet. Men också för att hjälpa andra. Ett land som uppmuntrar företagande och entreprenörskap, innovationer och nyfikenhet. Där vi har kraften och viljan att ta hand om varandra när livet är skört. Och där vi ger alla, inte minst de barnen som fått en tuffare start, en möjlighet att ändå lyckas senare i livet.”

Ulf Kristersson lyfte också sin syn på vilka problem Sverige har. Han menar att det är stor skillnad på utmaningar och problem. Att åka Vasaloppet är en utmaning, gängbrottsligheten med skjutningar i Sverige är ett problem. Polistätheten är den lägsta på 10 år. Det är inte heller en utmaning, utan att problem. Han menar att Sveriges problem är stora. ”Men vi har löst svåra och stora problem tidigare, så vi kan göra det igen. Jag är hoppfull”, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson tog också upp hur ekonomi hänger ihop med välfärd.

”Jobben är grundbulten i svensk ekonomi. Ju fler som jobbar och ju färre som lever på bidrag, desto bättre går det för Sverige. Och desto mer resurser kan vi lägga på skolan, på sjukvården, på vägar och järnvägar, på polisen och försvaret. I den insikten måste de politiska reformerna ta sin början.”

Han avslutade med att tala om vad han vill att valet ska handla om, och i vilket tonläge de diskussionerna görs.

”Jag vill att det här valet ska handla om både det som är akut viktigt här och nu och om Sverige på lite längre sikt. Med en debatt som är öppen, i ett vuxet samtal där vi varken smutskastar eller vantolkar varandra. Där vi talar om vår egen politik och inte förtalar vår motståndares politik.”

Hela talet kan ses på SVT play här. 

Foto: Screenshot av SVT play.